Lipstik
Dinding Blog

by Mell Amelia

Lipstik Dinding Indahkan Syurga Dunia Anda

Tarikh

Penghias dalaman vs pereka dalaman: Apa perbezaan mereka?

Penghias dalaman adalah profesion yang telah lama terkenal dan diminati di Eropah dan Amerika Syarikat. Mungkin ramai yang keliru dua definisi ini. Di Malaysia juga, minat terhadap bidang ini semakin meningkat setiap hari. Tetapi mencari maklumat terperinci mengenai profesi dan perkhidmatan penghias dalaman tidak selalu mudah. Oleh itu, para profesional studio reka bentuk dalaman kami memutuskan untuk membantu anda memahaminya. Dalam artikel ini, anda akan mengetahui apa yang sebenarnya dilakukan oleh penata dalaman, bagaimana ia berbeza dengan pereka dalaman, dan perkhidmatan pakar mana yang paling sesuai untuk projek anda.

Apa yang dilakukan oleh penghias dalaman?

 

 

Penghias dalaman adalah pakar yang mampu memberikan daya tarikan, keperibadian dan kelengkapan khas pada bilik yang sudah siap. Dia mengubah ruang dengan berkesan dan membina komposisi dengan teliti. Dengan bantuan teknik tertentu untuk mengatur barang hiasan, kombinasi warna dan tekstur yang berlainan, stylist dapat mewujudkan suasana dan konsep yang tepat. Penghias dalaman menyelesaikan masalah yang serupa. Itulah sebabnya mengapa banyak orang percaya bahawa pereka dalaman dan penghias dalaman adalah satu dan satu profesi yang sama. Memang, mereka sering melakukan pekerjaan yang sama. Namun, seringkali berlaku bahawa penyertaan penghias dalaman hanya terhad pada pilihan dan penempatan hiasan. Walaupun fungsi stylist masih lebih luas.

 

Apa pula yang dilakukan oleh pereka dalaman?

Sekiranya karya Penghias dalaman mementingkan penyelesaian estetik secara eksklusif dan tidak menyiratkan perubahan struktur rumah yang melibatkan ubahsuai, maka pereka dalaman menawarkan pelbagai perkhidmatan. Ia biasanya merangkumi:

  1. Penciptaan projek reka bentuk lengkap untuk sebuah kediaman;
  2. Visualisasi konsep 3Dย  yang dikembangkan;
  3. Peralatan (pemilihan bahan binaan, peralatan, perabot, dll.)

Pereka dalaman bekerja rapat dengan arkitek dan kontraktor, bekerja dengan lukisan dan dokumentasi teknikal, memahami kod bangunan, peraturan dan sekatan. Dia sering mengetuai projek dari awal, membina imej perumahan yang holistik dan menyertai proses pembinaan / pengubahsuaian. Dan penghias dalaman berfungsi dengan bilik yang sudah siap, menjalankan “retouching” dan mengatur suasana dengan bantuan komponen hiasan.

 

Untuk projek apa anda memerlukan penghias dalaman ?

Perkhidmatan penghias dalaman sesuai jika anda memutuskan untuk menyegarkan dalaman anda dengan menyusun semula perabot atau membeli aksesori baru. Atau anda merancang hiasan semula, yang menyiratkan sedikit modenisasi kediaman. Penghias dalaman akan mengubah persekitaran harian di rumah anda menjadi lebih “fotogenik” dan menarik. Ini akan membantu “menerjemahkan” watak, gaya hidup dan hobi pemilik dengan cekap melalui elemen hiasan.

Kerana kemahiran luar biasa dalam merancang dan mempersembahkan ruang, penghias dalaman sering digunakan oleh ejen dan pemaju. Mereka mempercayainya untuk mengubah rupa harta tanah untuk dijual atau disewa. Sebagai contoh, di UK, sudah lama dipraktikkan untuk menunjukkan kepada calon pelanggan sebuah pangsapuri yang sudah dihiasi. Paparan sedemikian menari minat bakal penyewa/pembeli daripada gambar di atas kertas atau binaan siap dengan dinding kosong.

Mereka juga memerlukan penghias dalaman untuk membantu dalam fotografi dalaman (contohnya, untuk majalah, e-catalogue dan lain-lain. Dalam kes ini, penghias dalaman menyiapkan lokasi foto, membina siri visual yang kompeten. Dia memilih alat peraga, menyusun komposisi subjek dan meletakkan aksen untuk gambar yang paling bermakna dan menarik.
Perkhidmatan pakar ini juga mungkin diperlukan untuk menghias premis sementara (contohnya, pameran pengeluar perabot), dan juga hiasan dalaman restoran / pejabat untuk acara seperti pesta.

 

Projek apa yang anda perlukan pereka dalaman?

Fungsi pereka lebih jauh daripada susun atur ruang tamu yang bergaya. Dia bertanggungjawab bukan hanya untuk kecantikan, tetapi juga untuk fungsi dan keselamatan rumah. Pakar sedemikian terlibat dalam pembinaan rumah baru, baik pulih atau pembangunan semula sebuah rumah. Dia akan membuat projek reka bentuk rumah, termasuk susun atur bilik yang terperinci, susun atur semua peralatan dan perabot. Ia juga dapat menyediakan layanan pengawasan lapangan, yaitu, ia akan menyelaraskan seluruh proses pelaksanaan projek reka bentuk.

Sekarang, setelah mengetahui perbezaan utama antara penghias dalaman dan pereka dalaman, anda boleh memilih pakar yang anda perlukan dengan mudah. Kami mencadangkan agar anda menempah perkhidmatan pereka dalaman atau bantuan penghias dalaman dari Lipstik Dinding. Pakar kami menjamin anda pendekatan profesional, tanggungjawab dan harga yang berpatutan. Kami juga berjanji: anda akan jatuh cinta dengan rumah anda yang telah diubahsuai pada pandangan pertama!

 


 

Di studio “Lipstik Dinding” kami cuba memanfaatkan sepenuhnya pengalaman dan pengetahuan kami untuk membuat ruang dalaman yang benar-benar hebat.
Pesan konsultasi percuma dari pereka terkemuka kami dan ketahui bagaimana kami akan mewujudkan bahagian dalaman terbaik untuk anda!
Hubungi kami untuk konsultasi sekarang!

ARTIKEL
LAIN

ABOUT US

RECENT POST

FOLLOW US ON FACEBOOK

FOLLOW US ON INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Get Your Free Consultation

Fill in your details and weโ€™ll be in touch

LIPSTIK DINDING

Interior Design & Renovation

info@lipstikdinding.com

+603-5524 4271

We work for you
from Monday to Friday from 10 to 19