Lipstik
Dinding Blog

by Mell Amelia

Lipstik Dinding Indahkan Syurga Dunia Anda

Tarikh

Cara mencari pereka dalaman yang tepat: 7 langkah penting

Persoalan bagaimana memilih pereka sama sekali tidak mudah. Sekiranya anda memutuskan bantuan profesional dalam pembaikan dan rekaan dalaman, perhatikan perkara berikut.

 

Ketahui kos perkhidmatan
Sebagai peraturan, kos kerja ditunjukkan di laman web – paling sering ia adalah harga per meter persegi. Profesional akan mengetahui anggaran anda sebelum memulakan kerja dan akan melakukan segala yang mungkin untuk menemuinya. Tetapi ramai pelanggan mengelak daripada membicarakan wang kerana takut ditipu atau merasa malu. Dan dalam kes seperti itu, kerja itu sia-sia – pakar mungkin tidak dapat membeli barang, jadi anda harus melakukannya sendiri. Bersedia untuk fakta bahawa dalam kes ini, anda juga akan dinilai, akibatnya kosnya bergantung pada keselesaan kewangan anda. Ini bukan pendekatan yang tepat, jadi cubalah mengetahui terlebih dahulu sekurang-kurangnya kos purata kerja untuk merancang anggaran anda

 

Nyatakan apa yang anda perlu bayar lebih
Projek biasa terdiri daripada lukisan kerja, dokumentasi pembinaan , visualisasi dan pemilihan bahan dan kepingan perabot, paip, peralatan. Tetapi untuk menandatangani kontrak, anda harus mengetahui semua butiran terkecil – nyatakan apa yang termasuk dalam setiap peringkat pekerjaan. Berapa banyak suntingan percuma yang dapat anda buat, berapa banyak pilihan susun atur yang akan diberikan kepada anda, termasuk perjalanan membeli-belah yang termasuk dalam harganya. Semua perkara ini harus dijelaskan dengan jelas dan dapat difahami oleh kedua-dua belah pihak, jadi jangan tergesa-gesa untuk membuat pembayaran pendahuluan sebelum anda memahami semuanya dengan terperinci. Jika tidak, anda mungkin ditinggalkan dengan projek yang disiapkan secara rasmi, serta senarai produk yang tidak akan anda beli kerana kos atau gaya tinggi yang tidak sesuai dengan anda.

 

Cara mencari pereka dalaman yang tepat

 

Lihat portfolio
Portofolio adalah salah satu parameter yang paling penting ketika memilih. Mesti mengandungi bukan hanya visualisasi 3D, tetapi juga foto sebenar projek-projek hiasan dalaman; anda boleh melawat laman web atau sosial media untuk melihat hasil kerja sebenar pereka dalaman. Banyak pereka hiasan dalaman memuat naik aktiviti mereka di sosial media, di mana mereka bercakap secara terperinci mengenai pekerjaan mereka, menerbitkan ulasan dan menjawab soalan. Keterbukaan ini boleh dipercayai.

 

Pastikan anda menyukai konsep yang digunakan oleh pereka
Sebelum memilih pereka dalaman, perhatikan gaya dalaman yang dia mahir dan gaya apa yang paling biasa dia lakukan. Tanya kepadanya secara langsung. Sekiranya anda memilih pakar ini, projek reka bentuk anda juga akan mempunyai ciri-ciri gaya ini. Baca tentang mereka dan lihat contoh bahagian dalaman. Sekiranya estetika ini bukan perkara anda, cari di tempat lain.

 

Tanya rakan anda
Sekiranya salah seorang rakan atau saudara anda telah menggunakan perkhidmatan profesional, mereka dapat membantu menentukan cara memilih pereka yang tepat. Lawati orang ini dan periksa apartmen yang telah siap. Akan lebih berguna untuk melihat premis tersebut tidak lama selepas pengubahsuaian, tetapi setelah beberapa lama, enam bulan atau setahun. Oleh itu, adalah mungkin untuk menilai seberapa cepat bahan terpilih habis, dan adakah semuanya sudah cukup difikirkan. Bercakap dengan penyewa. Tanyakan kepada mereka apa yang mereka ingin dapatkan dan apa yang mereka hadapi pada akhirnya, adakah mereka selesa untuk bekerja dengan orang ini, adakah mereka perlu membuat sesuatu selepas itu, adakah kelemahan projek itu terungkap (sebagai contoh, ternyata bahawa perabot diletakkan dengan tidak selesa atau kemasannya cepat rosak).

 

Berjumpa dengan bakal pereka dalaman
Bincangkan hiasan dalamanย  yang bakal anda tempah dengan pereka dalaman itu. Anda tidak boleh merasa segan atau malu, kerana anda yang akan bekerja dengan pakar. Tetapi jangan mengharapkan sikap pasif – seorang profesional sejati lebih tahu daripada anda, jadi dia mesti menyatakan dan membuktikan pandangannya. Anda harus berkolaborasi dan mencari kompromi sepanjang projek, jadi cari jalan tengah dan jangan takut untuk membandingkan – kadang-kadang anda perlu bertemu dengan selusin pereka untuk mencari yang sempurna.

Oleh kerana ini adalah reka bentuk dalaman pertama anda, kemungkinan besar anda akan mempunyai banyak soalan dan cadangan. Sebaliknya harus bersedia untuk bertolak ansur walaupun anda pasti tidak berpuas hati dengan cadangan yang dikemukakan. Seorang profesional harus biasanya dapat berkompromi dalam beberapa perkara. Bincangkan bagaimana situasi konflik akan diselesaikan.

 

Ramai orang berpendapat bahawa pereka adalah profesion kreatif, jadi kontrak adalah pilihan di sini. Tetapi ini adalah kesilapan besar yang boleh memakan banyak wang. Buatlah kontrak dalam apa jua keadaan dan lakukan dengan bijak. Pertama, pastikan bahawa pereka mempunyai lesen perniagaan, kerana perjanjian dengan individu tidak akan mempunyai kekuatan undang-undang. Kedua, senaraikan semua perkhidmatan hingga terperinci : jumlah susun atur dan kemungkinan pengeditan percuma dalam visualisasi, anggaran dan gambar.

Pada masa akan datang, ini membolehkan anda mengelakkan situasi yang menakutkan. Apabila anda menempah projek reka bentuk, anda hanya membayar masa pereka, dan bukan hasil akhir yang pasti anda sukai. Dan bagaimana anda menggunakan masa anda bergantung sepenuhnya kepada anda. Pereka adalah projektor pemikiran dan idea anda. Dan hanya bersama-sama dengan anda, dia akan dapat mencipta yang ideal.

 


Di studio “Lipstik Dinding” kami cuba memanfaatkan sepenuhnya pengalaman dan pengetahuan kami untuk membuat ruang dalaman yang benar-benar hebat.
Pesan konsultasi percuma dari pereka terkemuka kami dan ketahui bagaimana kami akan mewujudkan bahagian dalaman terbaik untuk anda!
Hubungi kami untuk konsultasi sekarang!

ARTIKEL
LAIN

ABOUT US

RECENT POST

FOLLOW US ON FACEBOOK

FOLLOW US ON INSTAGRAM

Get Your Free Consultation

Fill in your details and weโ€™ll be in touch

LIPSTIK DINDING

Interior Design & Renovation

info@lipstikdinding.com

+603-5524 4271

We work for you
from Monday to Friday from 10 to 19