Lipstik
Dinding Blog

by Mell Amelia

Lipstik Dinding Indahkan Syurga Dunia Anda

Tarikh

Bagaimanakah reka bentuk dalaman yang baik?

Hari ini kami ingin bercerita dengan anda mengenai reka bentuk dalaman yang baik.

Pertama sekali, kami akan mengatakan bahawa reka bentuk dalaman rumah bukanlah magik, tetapi proses yang benar-benar rasional dengan undang-undang dan algoritma sendiri, yang wajib dimiliki oleh setiap pereka dalaman profesional .

Reka bentuk dalaman dapur

Apakah Idea reka bentuk dalaman yang baik untuk rumah anda?

Mari sama-sama kita fikirkan. Kami percaya bahawa pengetahuan dan kemahiran asas yang harus dimiliki oleh pereka dalaman adalah:

1. Ergonomi dan pengezonan ruang
2. Ilmu warna
3. Penggunaan pencahayaan yang betul
4. Undang-undang komposisi
5. Citarasa

 

1. Ergonomi dan pengezonan ruang

Ergonomik adalah sains yang mengkaji interaksi seseorang dan persekitarannya yang selesa. Pengetahuan mengenai undang-undang ergonomi dan pengezonan ruang membolehkan pereka dalaman membuat keputusan perancangan yang paling mudah dan bijaksana, yang seterusnya akan mempengaruhi keselesaan dan kualiti hidup secara umum.

 

2. Ilmu warna

Warna dalam reka bentuk dalaman

Sains warna adalah sains menganalisis proses persepsi dan membezakan warna berdasarkan maklumat sistematik dari fizik, fisiologi dan psikologi. Dalam reka bentuk dalaman rumah, sangat penting untuk mengetahui prinsip sains warna. Warna mempunyai kesan yang sangat kuat pada seseorang dan keadaan emosinya. Dan, perlu diperhatikan, bagi setiap orang, persepsi warna boleh berbeza, jadi pereka dalaman mesti mengambil kira jenis psikologi klien dan keinginannya dalam penggunaan warna tertentu.

 

Lekapan lampu dalam reka bentuk dalaman

 

3. Penggunaan pencahayaan yang betul

Pencahayaan yang betul sangat penting untuk penginapan yang selesa. Pencahayaan yang tidak mencukupi mempunyai kesan yang sangat buruk terhadap penglihatan seseorang dan keadaan psiko-fizikalnya yang umum. Oleh itu, pencahayaan dalam reka bentuk dalaman mesti dikira dengan teliti dan tepat.

Jenis pencahayaan utama adalah:

  • Pencahayaan semula jadi
  • Pencahayaan buatan

Cahaya semula jadi adalah cahaya yang memasuki bahagian dalam dari tingkap. Pencahayaan buatan adalah cahaya yang dibuat menggunakan pelbagai alat pencahayaan – lampu. Pencahayaan buatan untuk hiasan dalaman terbahagi kepada 3 kategori:

  1. Pencahayaan umum – cahaya seragam
  2. ย Pencahayaan setempat – cahaya fokus
  3. ย Pencahayaan gabungan – gabungan 1 dan 2

Untuk hiasan dalaman yang selesa , pencahayaan harus digabungkan. Harus ada lampu gantung untuk pencahayaan umum, lampu sorot, untuk cahaya terfokus, lampu dinding dan juga lampu lantai.

 

 

4. Undang-undang komposisi

Komposisi adalah susunan bahagian, bentuk, elemen dalaman dan hubungannya antara satu sama lain. Dengan ruang yang teratur, seseorang di dalamnya akan merasa lebih seimbang dan harmoni, tidak ada yang akan menjengkelkan.

 

5. Citarasa

Dan, tentu saja, setiap pereka dalaman profesional mesti mempunyai citarasa. Ini membolehkan mereka membuat bukan hanya ruang dalaman yang ideal, tetapi karya seni reka bentuk yang sebenar! Gabungan elemen dalaman, tekstur, warna, bahan yang indah – semua ini adalah tanda hiasan dalaman kelas tinggi sebuah rumah. Kami menganggap 5 elemen ini sebagai asas untuk membuat projek reka bentuk dalaman yang baik. Tanpa mereka, tidak sempurna.

 


Di studio “Lipstik Dinding” kami cuba memanfaatkan sepenuhnya pengalaman dan pengetahuan kami untuk membuat ruang dalaman yang benar-benar hebat.
Pesan konsultasi percuma dari pereka terkemuka kami dan ketahui bagaimana kami akan mewujudkan bahagian dalaman terbaik untuk anda!
Hubungi kami untuk konsultasi sekarang!

ARTIKEL
LAIN

ABOUT US

RECENT POST

FOLLOW US ON FACEBOOK

FOLLOW US ON INSTAGRAM

Get Your Free Consultation

Fill in your details and weโ€™ll be in touch

LIPSTIK DINDING

Interior Design & Renovation

info@lipstikdinding.com

+603-5524 4271

We work for you
from Monday to Friday from 10 to 19