Lipstik
Dinding Blog

by Mell Amelia

Lipstik Dinding Indahkan Syurga Dunia Anda

Tarikh

10 petua yang anda boleh gunakan dalam pemilihan warna bagi projek hiasan dalaman anda

Warna adalah aspek penting dalam apa-apa projek rekaan dalaman yang melibatkan emosi anda. Dengan itu, pilihannya harus diberikan perhatian khusus. Tugas ini sering membingungkan, tetapi 11 petua ini akan membantu anda membuat pilihan yang tepat.

 

1. Perhatikan almari pakaian anda

Almari pakaian adalah sumber inspirasi pilihan warna. Dengan mengutamakan beberapa warna pada pakaian, anda ingin memperlihatkan martabat anda, menunjukkan watak anda. Anda secara tidak sedar memilih warna yang meningkatkan mood . Oleh itu, warna kegemaran anda dapat dipindahkan ke hiasan dalaman anda dengan betul.

 

2. Gunakan peraturan tiga warna

Pening terlalu banyak warna? Cuba aplikasikan Peraturan Tiga Warna: Pilih tiga warna dan ulangi dengan elemen reka bentuk yang berbeza.

Ini adalah peraturan hiasan klasik yang membantu membuat palet warna untuk ruang. Ia menyatakan bahawa 60% bilik harus menjadi warna yang dominan, 30% harus menjadi warna atau tekstur sekunder dan 10% yang terakhir harus berupa aksen

Sebagai peraturan, warna yang dominan adalah dinding, warna sekunder adalah pelapis perabot, dan warna aksen adalah aksesori dan barang hiasan.

 

4. Tambahkan kelainan warna dengan warna yang seakan sama

Bahagian dalaman yang hanya menggunakan tiga warna boleh menjadi terlalu hambar. Untuk mengelakkan ini, tetapi pada masa yang sama tidak menimbulkan kekacauan warna, tambahkan warna yang lebih terang atau lebih gelap dari warna yang sudah digunakan pada skema warna.

 

5. Mengimbangkan Nada Hangat dan Sejuk

Bahagian dalaman yang harmoni selalu menggabungkan warna hangat dan sejuk. Warna hangat yang kaya harus dilengkapi dengan dua nada cahaya yang sejuk, dan sebaliknya, warna sejuk harus disesuaikan dengan warna hangat yang cerah.

6.Gunakan kombinasi warna yang terbukti

Sekiranya anda bimbang kehilangan kombinasi warna, rujuk roda warna. Anda boleh yakin dengan beberapa pilihan: pelengkap, jarak yang sama, analog dan monokrom.

 

7. Perhatikan peranan pelbagai warna

Pilihan warna bergantung pada ukuran dan konfigurasi bilik. Warna lembut, memberi kesan ketenangan dan corak sederhana membolehkan ruang kelihatan lebih luas dan bebas kerana fakta bahawa ia mempunyai sedikit visual berat. Oleh itu, warna-warna berikut sangat sesuai untuk ruang kecil. Sebaliknya, warna yang lebih berani, lebih terang dan lebih padat, serta corak yang lebih besar, sesuai untuk bilik yang luas kerana ia menambah berat visual.

 

 

8. Jangan lupa bahawa sebarang bahan dan tekstur mempunyai warna.

Lantai kayu, dinding bata, kelengkapan krom dan bingkai cermin bersadur emas – setiap perincian di ruang mempunyai warna sendiri yang mesti diambil kira. Terlalu banyak warna dapat mengubah bahagian dalam menjadi huru-hara yang nyata.

 

 

9. Ingatlah keharmonian

Bahagian dalaman menjadi harmoni apabila warna yang lebih gelap terletak di bahagian bawah dan yang lebih terang di bahagian atas. Walaupun dalam hiasan dalaman gaya Skandinavia yang terang, lantainya lebih gelap daripada dinding, dengan analogi dengan alam, di mana bumi selalu lebih gelap daripada langit.

 

10. Buat katalog swatch

Kumpulkan katalog sampel warna dan warna anda sendiri semasa anda mencari cat, bahan, pelapis dan barang hiasan. Agak sukar untuk mengingati warna yang betul, dan dengan sampel anda dapat dengan mudah mencari warna yang anda perlukan.

 

 


 

Di studio “Lipstik Dinding” kami cuba memanfaatkan sepenuhnya pengalaman dan pengetahuan kami untuk membuat ruang dalaman yang benar-benar hebat.

Pesan konsultasi percuma dari pereka terkemuka kami dan ketahui bagaimana kami akan mewujudkan bahagian dalaman terbaik untuk anda!

Hubungi kami untuk konsultasi sekarang!

ARTIKEL
LAIN

ABOUT US

RECENT POST

FOLLOW US ON FACEBOOK

FOLLOW US ON INSTAGRAM

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Get Your Free Consultation

Fill in your details and weโ€™ll be in touch

LIPSTIK DINDING

Interior Design & Renovation

info@lipstikdinding.com

+603-5524 4271

We work for you
from Monday to Friday from 10 to 19